Vedlikehold av tannregulering

pexels-karolina-grabowska-4202936

Munnhygiene

Det er viktig at man er ekstra nøye med tannpussen når man har på regulering. Dersom man slurver, vil det danne seg et bakteriebelegg (plakk) rundt klossene, og dette kan gi hull i tennene og betennelse i tannkjøttet.

Ved oppstart får du utdelt et start-kit som inneholder alt du trenger når man har regulering, og du får opplæring av oss i hvordan du skal pusse tennene med regulering på. Det er spesielt viktig at du bruker den lille tannbørsten du får utdelt i tillegg til vanlig tannbørste hver dag, den brukes til å pusse rundt klossene og under buen.

Vi anbefaler 3 minutters tannpuss minimum 2 ganger daglig. Du kan gjerne bruke elektrisk tannbørste. Tannbørsten blir fortere slitt når man har regulering og skal byttes når børstehårene begynner å sprike.

Vi anbefaler bruk av fluortannkrem og ekstra fluor i form av fluorskyll (0,2% NaF) gjennom hele behandlingen.

Når du er inne på kontroll/stramming hos oss, vil vi se på munnhygienen din og gi deg en tilbakemelding på tannpussen.

Kosthold

Du har kanskje hørt at det er mye du ikke kan spise når du har regulering? Grunnen til at vi anbefaler å unngå visse matvarer, er fordi de kan skade tannreguleringen og forsinke behandlingen.

Mat du bør unngå med regulering:

  • Seig og klebrig mat – f.eks. karameller, vingummi, lakris, seige brødskorper o.l.
  • Hard mat – f.eks. popcorn, knekkebrød, harde brødskorper, korn og nøtter
  • Mat som du må bite over – f.eks. maiskolber, frukt og grønt. Vi anbefaler at du kutter frukt og grønnsaker opp i små båter og tygger de forsiktig med jekslene.

Husk at alt av drikke som har smak (Farris, brus, energidrikke og liknende), kan gi syreskader på tennene selv om de er sukkerfrie – derfor anbefaler vi alltid vann som tørstedrikke.

Løse deler

Av og til kan klosser løsne, eller strikker falle av. Buen kan også komme ut av posisjon dersom en strikk faller av eller det er store mellomrom mellom to tenner. Dersom dette skjer, er det viktig at dere tar kontakt med oss så raskt som mulig slik at vi kan reparere det som er ødelagt.

Smerter og sår i munnen

Når man får på regulering, vil tennene bli ømme etter ca. 2-3 timer. Dette er normalt, og varer opptil én uke. Smerte veldig individuelt, derfor er det vanskelig å forutsi hvordan det blir for akkurat deg.

De første dagene kan man spise myk/bløt mat – f.eks. supper, grøt, pasta, banan og andre matvarer som ikke krever mye tygging. For å lindre store smerter kan man reseptfrie smertestillende (f.eks. Paracet og/eller Ibux).

Noen får gnagsår i kinn og lepper på grunn av klossene. I start-kitet du får utdelt er det en liten pakke med voks som du kan legge på klosser som har laget gnagsår. Du får opplæring av oss i hvordan man bruker voks. Hver gang du er inne og strammer vil tennene bli litt ømme – dette varer ofte i 2-3 dager.

Har du noen spørsmål så er du velkommen til å ta kontakt med oss. Vi ønsker deg lykke til!