Ofte stilte spørsmål

1. Hva kan du forvente på det første besøket? 

Første gang du kommer til konsultasjon ser vi på bittet ditt og tar røntgenbilder av dine tenner. Viser det seg å bli nødvendig med behandling vil vi gi deg informasjon vedrørende behandlingstid, velge hvilken type regulering som passer best for deg, samt se på behandlingskostnadene.

2. Hva innebærer en behandling med tannregulering?

Behandling avhenger av hvilke bittfeil som skal behandles og vil derfor variere fra person til person. De vanligste behandlingene med fast regulering varer i gjennomsnitt i 2 år. Det er vanlig å dele inn tannreguleringene i 2 grupper: fast- og avtagbar regulering.
Den avtagbare reguleringen kan man ta ut for rengjøring og justering. Den brukes først og fremst på yngre barn og ungdommer i vekst.
Fast apparatur limes fast på tennene og taes ikke av før behandlingen avsluttes. Under behandlingen kommer du til kontroll og justeringer, med cirka 4- til 6-ukers intervaller.

3. Er det vondt /ubehagelig å ha tannregulering?

Det gjør ikke vondt å få på reguleringen, men tennene kan være ømme den første uken etterpå. En vanlig, reseptfri smertestillende tablett 30 minutter før matinntak kan hjelpe deg de første dagene. Etter en uke bruker ubehaget å være over. Noen opplever gnagsår på innsiden av kinnet eller leppene, som følge av reguleringsklossene, og disse kan lindres ved at man legger litt voks (som du får av oss) utenpå reguleringen/klossen der det gnager.

4. Må jeg trekke tenner?

Av og til er det helt nødvendig å fjerne noen tenner for å få et fint resultat. Om du må trekke tenner eller ikke, vil din kjeveortoped kunne fortelle deg på første konsultasjon.

5. Hvorfor bør man ha tannregulering? 

Tannregulering tibys først og fremst til våre pasienter for å:
– Forbedre bittfunksjonen
– Forhindre traume (skader) på fortennene
– Rette opp tenner for å legge til rette for optimal munnhygiene, ved at man kommer lettere til med tannbørsten
– Forhindre fremtidige munnsykdommer
– Estetikk: forbedre utseendet på tenner og ansikt

6. Hva er fordelene med tannregulering?

Det er mange fordeler med tannregulering. Estetisk sett får man et finere smil, det blir lettere for deg å holde tennene rene og du får en forbedret tyggefunksjon.

7. Når er det fordelaktig å begynne med reguleringsbehandling? Kan voksne ha regulering?

En behandling med tannregulering kan man i prinsipp gjøre når som helst i løpet av livet. En del forebyggende behandlinger kan gjøres tidlig i livet, ved 7-10 årsalder. Andre behandlinger begynner først når man har fått alle de permanente tennene. Det blir også mer vanlig at voksne pasienter gjennomgår tannreguleringsbehandlinger med dagens moderne, og nesten usynlige, tannreguleringer.

8. Kommer reguleringen til å påvirke hvordan jeg snakker? 

De første dagene etter at man har fått regulering kan det kjennes annerledes når man snakker, men etter hvert snakker man uten problemer.

9. Kommer tannreguleringen til å etterlate merker på mine tenner?

Ikke om du er nøye med munnhygienen. Børster du ikke bakteriene (plakket) bort ordentlig, spiser for mye søtsaker, drikker brus, saft og juice, vil det øke risikoen for at mineraler fra tennene felles ut av tannen – det etterlater hvite merker på tennene. De hvite merkene kan bli brune etter hvert på grunn av misfarging fra mat og drikke. De vil aldri forsvinne av seg selv. Her på klinikken kommer du til å få instruksjon i hvordan man pusser tenner med regulering, samt kostholdsinformasjon. Det er også viktig at man under reguleringsperioden tilfører ekstra fluor til tennene for å øke beskyttelsen mot hull i tennene – karies. Vi anbefaler 0,2% NaF fluorskyll som du får reseptfritt på apoteket.

10. Må jeg bruke retainer (gom) eller retensjonstråd (limt tråd bak på tennene) etter endt behandling?

Etter endt behandling får man ofte tynne strenger som er limt på baksiden av dine fortenner. Hensikten er å stabilisere tennene i deres nye posisjon. Det kan hende man også får en avtakbar skinne, en gom, som brukes om natten i et par år etter behandlingen. Dette vil du få mer informasjon om av oss – både i hvordan den skal brukes og hvordan den rengjøres.


Vedlikehold av tannreguleringen

Munnhygiene

Under perioden med regulering er man mer utsatt for å få hull i tennene på grunn av bakterieansamling rundt reguleringsklossene. Derfor er det viktig at du er nøye under tannpuss. Du får tildelt et start-kit som inneholder ulike hjelpemidler. Der får du blant annet en vanlig tannbørste og en solobørste (tannbørste med et lite hode). Solobørste er fin å bruke mellom hver kloss, og spesielt i mellomrommet mellom tenner der vanlig tannbørste ikke helt kommer til pga. «strengen». Vi anbefaler at tannpusset blir utført 2 ganger daglig (helst etter hvert måltid) og varer i 3 minutter. Tannbørsten skal byttes ut cirka en gang i måneden, eller oftere dersom busten på tannbørsten ser «deformert» ut.

Dårlig tannpuss og manglende bruk av solobørste kan resultere i tannkjøttsproblemer og begynnende hull – dekalsifikasjon. Dekalsifikasjoner er bløte, kritthvite områder på tannemaljen (som etter hvert blir misfarget av mat og drikke) som kan utvikle seg til hull som må behandles hos tannlegen.

Når du er inne på kontroll/stramming hos oss, vil vi se på munnhygienen din og gi deg en tilbakemelding på det.

For å minske risikoen for å få hull i tennene bør du også bruke fluor daglig. I tillegg til at du bruker en fluortannkrem to ganger om dagen, bør du også bruke fluortilskudd i form av fluorskyll eller fluortabletter én gang om dagen. Hvilken styrke du skal ha på fluortablettene eller -skyllet, vil du få beskjed om av behandleren din.

Kosthold

Det er flere ting en ikke bør spise under den tiden man har regulering. Harde matvarer som gulrøtter, epler, knekkebrød, seige godteri (karamell f.eks.), tyggegummi osv. er noen eksempler. I tillegg er det viktig å være forsiktig med harde skorper (pizza), og det er lurt å tygge mest mulig med jekslene. Dette fordi reguleringsklosser kan løsne. Det er kun et lite lag med lim mellom kloss og tannoverflate, og selv om det skal litt til for at klossen skal løsne, kan det uansett skje hvis ikke man er forsiktig med hva man spiser.

I tillegg er også riktig kosthold viktig for å unngå hull i tennene. Unngå mat som klebrer seg til tennene og reguleringen, og hvis du skal spise klebrig mat, puss tennene etterpå. Sukkerholdig mat som godteri, kjeks og sjokolade bør spiser kun én gang i uken, f.eks. lørdag. Drikk vann som tørstedrikke og begrens inntaket av juice og saft. Hvis man drikker saft og juice, bør det være sammen med et måltid.

Løse deler

Som nevnt ovenfor, kan klosser løsne. Det er ikke vanlig, men det kan skje. Ofte løsner de fordi pasienten ikke har vært forsiktig nok under spisingen. Også uvaner – f.eks. å pirke/ta/kjenne på klossene med fingrene eller en blyant – kan føre til at klosser løsner.

Hvis man skulle være uheldig å miste/løsne en kloss, er det veldig viktig at man tar kontakt med oss så fort som mulig. Dere vil da få en akuttime for å få limt på en ny kloss, slik at behandlingen kan fortsette raskest mulig.

På hver kloss er det satt på en strikk (fargen velger dere selv) som skiftes ut ca. hver 4. uke. Du må være flink og følge med på at strikkene er på plass mellom hver utskiftning, for uten dem har ikke reguleringen noen effekt på den tannen. De kan falle av hvis en tann står veldig skjevt, så vær ekstra observant på skjeve tenner. Hvis du mister en strikk må du da også ta kontakt med oss så fort som mulig.

Smerter og sår i munnen

Mange lurer på om det kommer til å være vondt å få på regulering, hvor lenge smertene varer og om man kan gjøre noe med det. Når man for første gang får på regulering, vil tennene bli ømme etter ca. 2-3 timer, og dette merkes spesielt ved berøring og under tygging. Dette er normalt, og varer i ca. 2-3 dager, opptil én uke. Hver pasient er forskjellig, derfor er smerte veldig individuelt. Tennene kan etter hvert også bli noe bevegelige, som også er normalt.

De første dagene bør man derfor spise myk/bløt mat – f.eks. supper, grøt, pasta, banan og andre matvarer som ikke krever mye tygging. For å lindre store smerter kan man kjøpe reseptfrie smertestillende som f.eks. paracetamol og ibuprofen. Følg da doseringen som står på pakningen.

I tillegg til smerter kan også noen oppleve å få gnagsår i munnslimhinnene på grunn av de nye klossene som nå er limt på. I start-kitet dere får utdelt av oss er det bl.a. en liten pakke med voks. Voks er veldig fint å bruke ved gnagsår forårsaket av klosser. Den kan mykes opp med fingrene og deretter påføres på klossen. Kroppen vil etter hvert venne seg til reguleringen, ved at munnslimhinnene blir tykkere. Det er viktig at man ikke bruker voks hele tiden for da vil ikke kroppen få muligheten til å tilpasse seg reguleringen. Hver gang du er inne og strammer vil tennene bli litt ømme – dette varer ofte i 2-3 dager.

Har du noen spørsmål så er du velkommen til å ta kontakt med oss. Vi ønsker deg lykke til!